Cilindertrekken

Inbrekers worden steeds inventiever en vinden steeds meer mogelijkheden om sneller in te breken. Cilinder trekken voorkomen is daarom ontzettend belangrijk. Bij het cilindertrekken draait de inbreker veelal met een accutol een geharde schroef in de cilinder van het slot. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor de inbreker om er kracht op uit te oefenen. Het lijkt in veel aspecten op de Bulgaarse methode, maar verschilt toch een beetje qua werkwijze.

Om de kracht uit te oefenen op het cilinderslot wordt dikwijls een cilindertrekker geplaatst. Dat is een speciaal stukje inbrekersgereedschap. Door kracht te zetten op de cilinder probeert de inbreker de cilinder af te breken.

Wanneer de cilinder afbreekt kan de inbreker de cilinder gemakkelijk uit de deur verwijderen. Hierna heeft de inbreker alleen een zogenaamde universele bouwsleutel nodig om de deur te openen.

Voor de hele inbraakpoging heeft een inbreker doorgaans maximaal zo’n 30 seconden nodig. Bijkomend voordeel voor hen is dat het inbreken op deze manier vrijwel zonder geluid gepaard gaat.

Cilinder trekken voorkomen

Om te begrijpen hoe u het cilinder trekken kunt voorkomen is belangrijk eerst te weten hoe een slot in elkaar zit.

Sloten bestaan uit 4 essentiële onderdelen:

  1. cilinder
  2. slotkast
  3. sluitkom
  4. beslag

Zoals u op het plaatje kunt zien is de cilinder een los onderdeel dat in de deur wordt geplaatst. Door de cilinder op te sluiten achter hard metalen veiligheidsbeslag kan een inbreker de cilinder niet meer uit de deur trekken. Dit is dan ook de ultieme beveiliging om cilindertrekken tegen te gaan.

Welke sloten zijn bestand tegen cilindertrekken?

Om uw slot te beschermen tegen cilindertrekken dient u te kiezen voor sloten met hard metalen veiligheidsbeslag. Als consument hoeft u gelukkig niet heel veel verstand van betrouwbare sloten te hebben om een goede keuze te maken. Let bij de aankoop van een veiligheidsslot er vooral op dat het veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging is voorzien van de SKG ***® (3 sterren) klasseaanduiding.

U kunt dit veiligheidsbeslag kopen voor voordeuren, achterdeuren en bijzetsloten. Doordat de cilinder is opgeborgen achter het hard metalen beslag ziet u direct dat u het juiste slot heeft en kiezen inbrekers gegarandeerd een andere woning om hun slag te slaan.

Eisen Politiekeurmerk Veilig Wonen tegen cilindertrekken

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen houdt rekening met de meest gebruikte inbraakmethoden. Omdat cilindertrekken steeds vaker voorkomt is besloten dat in alle nieuwbouwwoningen gebouwd vanaf 1 augustus 2011 standaard sloten met cilindertrekbeveiliging geplaatst moeten worden. Deze cilindertrekbeveiliging behoort te zitten op alle deuren die direct toegang verschaffen tot uw huis, winkelpand of bedrijfspand.

Sloten met cilindertrekbeveiliging verschillen in fabricage niet veel van de verouderde reguliere sloten. Hierdoor zijn sloten met cilindertrekbeveiliging gelukkig ook niet veel duurder in de aanschaf.

Meer weten over het voorkomen van cilindertrekken?
Neem vandaag nog contact op met onze lokale slotenmakers. Wij geven u graag kosteloos advies.